maanantai 1. joulukuuta 2014

Mailegin kalenteritonttu ala Minna

Oon haaveillu Mailegin kalenteritontusta jo useamman vuoden ajan. Inhoan perinteisiä suklaakalentereita kun ne pyörii pitkin taloa joulukuun ajan kun niille ei ole omaa paikkaa, joten sellaisia en enää hallunnut. Mutta en ollut valmis maksamaan 98 euroa Mailegin tontusta vaikka kuinka sellaisen olisinkin halunnut.

Köyhän on pakko yrittää, joten ei auttanut muu kuin alkaa ite väsertämään. Ompeleminenhan ois ihan helppoa kun ois kaavat. Mutta tässä tapauksessa ei ollut kaavoja, ei ohjeita, ei tee se itse ohjeita vaan pelkkä kuva netistä, joten sillä mentiin. Tykkään ommella, kunhan se on selvää ja nopeaa, eikä mitään pientä näpertämistä. Tämä meni jo siinä rajoilla.

Välillä jouduin myös puntaroimaan, että koitanko tehdä suoraa kopiota Mailegin kalenterinissestä vai teenkö pääpiirteittäin samanlaisen omilla sovelluksilla. Tontusta tulikin sitten kaikkien käänteiden jälkeen sovelluksien sovellus. Olkoon tämä nyt sovellus Mailegin tonttukalenterista ala Minna.

Tonttu vaati aika monet lasten päikkärit ja muutaman illan, mutta ihme ja kumma hermot ei menny kertaakaan. Ehkä se johtu siitä että oli kiva tehä jotakin itselleen tai siis lapsille. Kotona kun on niin ei pääkopalle ole oikein mitään haastetta, joten siksikin tätä oli niin kiva tehä kun joutu oikein ajattelemaankin välillä ja sai keskittyä johonkin omaan tekemiseen. Valmistumista edisti myös aikaraja, joulukuuhun ei ollut montaa viikkoa. Yks ompelukone hajos matkan varrella, kangaspölyä talo täynnä ja keittiön pöytä mullinmallin viikon verran, mutta nyt se tonttu odottaa olohuoneen seinällä valmiina joulukuun ensimmäistä päivää. Ja täytyy kyllä myöntää, että oon vaan aika tyytyväinen kätteni jälkeen!

Joka työvaiheesta ei ole kuvaa, sillon mulla on ollu niin kova ompelu tohina päällänsä, jotta on kuvat unohtunu ottaa.

Toivottavasti tästä on hitusen verran apua jos joku muu alkaa ompelemaan itellensä kalenteritonttua!

Ps. Noi muutamat kuvat on väärin päin, mutta nyt en jaksa niitä alkaa käänteleen ja väänteleen niin kääntäkää päätänne tai konettanne tai kuvitelkaa ne oikein päin:) Kiitos!


a) Mallin etsintä netistä.


Kuva lainattu: http://www.annival.fi/KALENTERINISSE-Poika-Jeans


b) Materiaalinen hankinta. 

Kirppiskierros kaupunkiin ja HH-kankaaseen. Muut materiaalit omista, mummun, anopin ja äitin kaapeista.

                           - kaitaliina 0,5e (kädet, vartalo, jalat)
                           - villahame 1e (tonttulakki, lapaset)
                           - häkkisängyn lakanakangas 1e (kasvot)
                           - farkkuhame 2e (lappuhaalari)
                           - napit 2,50e (lappuhaalariin)
                           - nauha 1,5e (tonttulakin alreunaan)
                           - kangastussi 7,5e
                           - täyte, kengät, farkkuhaalarin taskut, hiukset, silmät, suu 0e
                                     ----------------------------------
                           -Tontun kokonaishinta 16 euroa, josta jäi materiaalia yli tuleviin ompeluihin ja                                        askarteluihin            


c) Koeversion tekeminen.

Kun ei ollut kaavoja vaan pelkkä kuva minkä pohjalta aloin tonttua tekemään niin tein aluksi ekat kaavat ja ompelin lakana kankaasta koeversio tontun. Muutin kaavoja, ompelin, täytin ja suunnittelin. Sen jälkeen uskalsi leikata oikeista kankaista palaset ja omella oikeaa tonttua eteenpäin. Oikeastaan koko matkan mulla kulki kaksi tonttua rinnakkain, koeversio ja oikea tonttu. Haastavinta oli mittasuhteiden luominen. Tiesin, että oikea Mailegin kalenteritonttu on 140cm pitkä ja siihen aloin itsekki tähtäämään. Kuvasta vain katsoin, että tonttu "pienenee"alavartaloaan kohti, joten koittaa sitte itekki toteuttaa samalla lailla. Ensimmäisestä koeversioista tuli liian iso, mutta onneksi kaavoja oli helppo pienentää.





Lakanakankaasta koetonttua, 
joka täytetty toisella lakanalla.


d) Tonttulakki ja kasvot

Aloin ompelemaan tonttua ylhäältäpäin. Tonttulakki ja kasvot oli ekana vuorossa. Olin niin tyytyväinen kun muistin ommella ripustuslnkin väliin, mutta se ilo jäi vähäseen. Iltapalaa syödessä hoksasin, että olin unohtanut omalla hiukset kasvojen ja tonttulakin väliin. Voi että ärsytti! Olin päättänyt etten pura mitään ellei ole pakko ja tässä tapauksessa ei ollut pakko, joten tonttu jäi ilman hiuksiaan tässä vaiheessa.








e) Kädet ja ylävartalo

Käsien pituus määräytyi suoraan kaitaliinan leveyden mukaan. Vähän jouduin myös pyörittää että miten ompelen kädet vartaloon kiinni. Aluks olin ajatellut vähän oikaista ja omalle ne suoraan hartijoihin kiinni, mutta ei se toiminu niin. Jouduin sitten ompeleen ne ihan kunnolla, jotta ontto reikä jatkuin vartalosta jäsiin.
Pään ja vartalon yhdistämisessä mulle tapahtuikin taas moka. Ompelin pään väärinpäin ylävartaloon kiinni. Ompelin sen niin kuin olin asetellut palaset pöydälle, jolloin tonttu katsoi siis oikealle päin eikä eteenpäin kuten kuuluisi. Sillon mun oli pakko purkaa, koska sitä ei voinut jättää niin. No kun sitten aloin toista kertaa ompelemaan päätä vartaloon kiinni ompelin väärästä kohdasta ja tonttu sai pari senttiä liian ptkän kaulan. Mutta se ei ollu enää ihan katastrofi, joten tontulla sai nyt olla sitte vähän ptkähkö kaula.





Tontun villahanskat.



Pään ompelinkin nuin päin vartaloon aluksi, 
ratkoja siis kehiin.



Koko ajan täyty pitää kokonaisuus mielessä.

f) Jalat

Jalat oli varmaan helpoimmat suunnitella ja ommella. Jalkateristä oisin tehnyt vähän pidemmät, mutta kangas oli niin vähissä, joten tuon isommiksi jalkoja ei voinut yksinkertaisesti tehä. Halusin nimenomaan samettkankaasta nuo jalat, oon muistaakseni pikkutyttönäkin ommallut tuosta kyseisestä kankaasta jotakin. Vartaloltaan tontusta tuli ontto. 



Kankaat leikattu.



Ommaltu ja täytetty.



Pituuden mallailua.



Jalat kiinnitetty vartaloon.

g) Lappuhaalarit

Haalareihin täyty siis ujuttaa 24 paikkaa kalenteriyllätyksille. Näissä oikaisin eniten alkuperäiseen versioon nähden. En ommallut metallilenkkejä vaan ratkasin 24 kohtaa muulla tavalla. Ompelin haalariin yhteensä 10 kappaletta vyölenkkejä, joten niistä sain jo miltein puolet luukku tarpeista täytettyä. Tein kolme muuta kiinnityskohtaa lenkkien lisäksi ja loput 9 luukkua tein taskuiksi. Näin haalareista ei tullut ihan tilkkutäkin näköiset.



Farkkuhame oli tarpeeksi suuri tähän tarkoitukseen.



Kankaiden valintaa taskuiksi.



Mallailua.



10 kpl lenkkejä edessä ja takana.



Nuppineulaversio testausta.


h) Silmä, silmä, nenä, suu

Mulla on ollu kauhea pelko käsinompelua kohtaan. Teen mitä vaan kunhan ei tarvi ottaa neulaa ja lankaa käteen. Onneksi on aina mummu jolle on voinut viedä irronneet napit ommeltaviksi. Nyt kumminkin tartuin siihen neulaan ja lankaan eikä se niin kummoista sitten ollutkaan. Taikuri on itsekkin yllättynyt suun ja silmien lopputuloksesta. 

Hiuksethan olin unohtanut ommella alkuvaiheessa ja ne täytyi saada sinne nyt jotenkin kiinnitettyä. Ratkaisin ongelman nauhalla, johon liimasin ensin hiukset kiinni ja sen jälkeen liimasin sen nauhan tontun päähän. Tässä siis vältyin taas käsinompelulta:) Hyvin se kävi liimallakkin laittaa, ei ongelmaa ja varmasti paljon helpompi kuin ompelemalla. 

Tontun pitkäkaulaisuuden korjasin kaulahuivilla. Kävin mummulla hakemassa puikkoja lainaan ja se laitto mulle tikkaukset alulle. Kun se oli aikansa katsonut kun kujoin kaulahuivia ettenpäi tuumas se, että voi hän kutioa sen mulle valmiiksi. Se passas, voi olla, että kaulaliina ois edelleen niissä puikoissa solmussa, silmukoita pudonneena ja toiseen päähän kapenevana ja levenevänä. 





Hiukset on ja pysyy, 
kaulahuivi lämmittää ptkää kaulaa.



i) Numerointi

Luulin jo, että täksi jouluksi tonttu jäi ilman numeroitaan, mutta onneksi Tuula ja Oulun Sinoperi pelasti tontun numerot. Koko Kokkolassa ei ollut ainuttakaan valkoista kangastussia, eikä niitä löytynyt oikein mistään, mutta sain kuin sainkin Oulun viimeisen peittävän valkoisen kangastussin.





Numerointi onnistu ihan jees!


j) Valmis tonttukalenteri


Materiaalien hankinnassa, suunnittelussa, koeversion tekemisessä, ompelemisessa ja täyttämisessä meni viikko. Numeroinnit sain tehtyä marraskuun 30 päivä klo 22. 40. Kalenteri oli siis valmiina joulukuun ensimmäiseksi päiväksi, jolloin tonttu olikin tuonnut yllärin ensimmäiseen taskuun. Istu tonttu jo yhen reissun Kälviällekkin etupenkillä, joten se on ollut jo paljossa mukana.

Nimi vaan puuttuu tältä kaverilta vielä. Hyviä ehdotuksia poikanisselle?





Eihän se nyt ihan Mailegin kalenterilta näytä, 
mutta ompa ainakin enemmän tunne-arvoa tässä versiossa.



1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä! Tänä vuonna Mailegin tontulla hintaa 115e! Vaikka se hieno onkin, taidan minäkin ommella omani. :)

    VastaaPoista